9 d’Octubre
El huit d’octubre al centre escolar C.E.I.P Mediterrani, a les tres de la vesprada, els alumnes celebraren el nou d’octubre.
La celebració començà a les respectives aules, fent els típics pastissets de sant Donís i va continuar al pati d’infantil amb l’assistència de tots els alumnes i el professorat.
Les professores encomanaren el massapà en un forn de la nostra localitat, Després repartiren per les classes el massapà de 4 colors diferents: taronja, groc, verd i rosa. Cadascú va triar fer amb els colors de massapà preferits les fruites i verdures de tot tipus que vam voler. Hi havia fruites de totes les formes imaginables i fins i tot algunes d’inventades. Però les més correntes i habituals foren: maduixes, taronges, plàtans, cireres, pèsols, carabasses, pomes, bananes. A les celebracions, també assistiren alguns ex-alumnes dels nostre centre que aquest any estant fent el primer curs de l’ESO a l’Institut de Meliana.
L’acte començà amb una representació de la conquista del regne moro de València per les tropes del rei Jaume I el conqueridor, interpretada pels alumnes de 6é de primària. Els protagonistes foren interpretats pels alumnes següents: Marta Peris com a el rei Jaume I, Guiu Moncusí feu el paper de rei moro, i els narradors van ser Clara Mir i Alejandro La farga. Tot el decorat l’aconseguiren amb l’ajuda de la professora d’educació física i la col·laboració dels alumnes de 6é. Va dur unes tendes de campanya a les que enganxà una oroneta, els escuts els havien fet els alumnes el curs passat, el castell era del pati d’infantil i molta més decoració la portà la professora.
Després de la representació dos alumnes de 6é van llegir una auca del rei en Jaume I el Conqueridor que relatava la seua batalla amb el rei moro. En acabant, tots els alumnes feren una filà mora, mentre es movien en forma de balança, d’un costat a l’altre, tractant d’imitar les passes mores, i tot seguit cantaren algunes cançons típiques i tradicionals com: els cavallers o els cent soldats.
En acabar les celebracions del 9 d’octubre tots els alumnes pujaren a les seues aules per tal de recollir motxilles, llibres i jaquetes per tornar a les seues cases sabent que l’endemà dia 9 d’octubre, commemoració de la presa de valencià per les tropes del rei cristià Jaume I el Conqueridor, era la diada del nostre país Valencià, anomenat oficialment Comunitat valenciana. Per tant dia de festa laboral i escolar.